dilluns, 14 d’abril del 2008

Incompatible amb l'incendi forestal

Com de ben segur recorden els veïns i veïnes de la zona, pels vols de la mitjanit del divendres 4 d’agost de 2006, es va declarar un incendi forestal al terme municipal de Ventalló. El fet de què fos una nit de tramuntana va provocar que les flames s’estenguessin ràpidament calcinant durant tot el dissabte unes 1000 ha de massa forestal, camps de conreu i matoll. Segons les declaracions de la Consellera d’Interior de la Generalitat de Catalunya (en aquells moments, Montserrat Tura) i els informes dels Agents Rurals, l’incendi va ser provocat. L’hora d’inici, les condicions meteorològiques existents i el lloc (allunyat de la carretera i del nucli urbà) són aspectes que corroboren aquesta teoria.
Doncs bé, quan semblava que la serra de Ventalló ja no podia estar més castigada, va arribar el projecte per instal·lar-hi una central de producció energètica a partir de diversos aerogeneradors.
Cal recordar però que, tenint en compte els dos aspectes esmentats anteriorment, ens trobem que és incompatible la construcció d’un parc eòlic en una zona recentment cremada. Segons diu textualment la Ley 10/2006 de 28 de abril, de Montes:

“...la opción que incorpora esta ley es la de prohibir el cambio de uso forestal de los terrenos forestales incendiados durante al menos 30 años, así como la realización de toda actividad incompatible con la regeneración de la cubierta vegetal...”

Des de la plataforma Salvem el Terraprim, considerem que la construcció del parc incompliria la llei per dues raons:
1.-Hi hauria un canvi d’ús. Es passaria d’un ús forestal a una central de producció energètica.
2.-Moltes accions derivades de la construcció del parc eòlic, com per exemple l’obertura d’amples camins, són clarament incompatibles amb la regeneració de la coberta vegetal.
.
A part d’aquestes incompatibilitats legals, cal recordar que estem en una zona considerada d’alt risc d’incendi forestal, i la presència d’un parc eòlic n’augmenta el risc, ja que els aerogeneradors poden patir incendis que es poden propagar a la massa forestal propera. A més a més, en el cas de què es repetís un incendi forestal a la zona, els mitjans aeris dels bombers, importantíssims alhora de l’extinció, per la pròpia seguretat dels pilots veurien molt reduït el seu camp d’acció a causa de la presència dels gegantins aerogeneradors.

1 comentari:

samituca ha dit...

Hola!
L'enhorabona pel bloq...fa falta + informacio sobre aquests parcs que ens hipotecaran la resta de la nostra vida i el nostre paisatge.
Us escric desde un poble prop de Lleida, on ja s'ha confirmat que ens faran un parc eolic de 58 torres en total que envoltaran literalment el poble (ja que estem rodejats de 2 serres)...les torres fan uns 100 mts i cada aspa fa més de 40 mts...ahir tot pujant per l'Eix ens vam creuar un camió amb una aspa...era enorme...em van venir ganes de plorar: ens estem hipotecant el territori de per vida per 4 duros i la gent encara em parla dient-ne progrès...
Lluiteu molt perquè no s'aprovi: nosaltres ja no hi som a temps.