dimecres, 5 de març del 2008

Per què ens hi oposem?

  1. El parc eòlic projectat suposarà un gran impacte visual i paisatgístic que serà albirat des de la pràctica totalitat de les comarques de l’Alt i Baix Empordà, a més d’altres indrets de comarques veïnes.
  2. Els parcs eòlics –als quals no ens hi oposem– han d’estar concebuts en zones més degradades i, si més no, s’ha d’esperar a la reorganització que preveu fer el Departament de Medi Ambient i Habitatge juntament amb l’actual Departament d’Economia i Finances (antigament el Departament de Treball i Indústria) sobre parcs eòlics.
  3. Segons l’estudi d’ENDESA, l’estimació de producció d’energia elèctrica es basa en dades de vent escasses i de dues estacions situades més al nord i a més alçada. No hi ha en la actualitat una valoració fiable atès que l’estació anemomètrica de Ventalló –que permet avaluar la climatologia eòlica– no té dades significatives, ja que no es compta amb un període representatiu.
  4. Els aerogeneradors provoquen una notable contaminació acústica a través dels sons i ultrasons generats que afectarà tant la població animal com els propis veïns.
  5. El parc, en la seva totalitat, perjudicarà greument l’avifauna –tant la que nidifica com la que està de pas– creant, a més, un efecte barrera contra les aus migratòries que estan de pas camí dels Aiguamolls de l’Empordà. Cal ressaltar que, entre d’altres, hi nidifica l’àguila marcenca, l’aligot i l’astor (espècies protegides).
  6. El parc eòlic es construirà en una zona d’influència –molt propera– al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, la segona zona humida de Catalunya, que constitueix un hàbitat privilegiat per a la fauna i, molt especialment, per a diverses espècies d’aus.
  7. La construcció dels nous vials d’accés al parc eòlic i la instal·lació dels monumentals aerogeneradors desvirtuaran i perjudicaran l’illa de gran valor natural que és aquesta serra com un punt d’esbarjo i oci, a més de la seva riquesa natural, històrica i cultural. Els vials, de 10 metres d’amplada, ressegueixen camins ancestrals, i destruiran aquests camins i marges de pedra seca, patrimoni important del paisatge humà de l’arquitectura rural tradicional de pedra seca. A més, la Muntanya Gran de Ventalló i Palauborrell és un significatiu jaciment arqueològic indiketa, igualment que el cim del Puig Segalar i el conjunt patrimonial de Sant Feliu de la Garriga, perjudicats també pel nou vial que destruiria el conjunt eremític paleocristià de la font de l’Ermedàs.
  8. El model de parc respon exclusivament a interessos econòmics i especulatius d’una empresa, ENDESA, que s’ha significat per la seva antisostenibilitat i anticatalanitat.